Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Aυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας"

Επίσκεψη στην έκθεση του CERN στην Αλεξανδρούπολη

Τι είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC);
Τι συνθήκες επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που σήμερα πιστεύουμε ότι δημιούργησε το Σύμπαν;
Τι πειράματα γίνονται στο CERN και τι απαντήσεις περιμένουμε να δώσουν;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην έκθεση του CERN στην Αλεξανδρούπολη.

Συζητήσαμε για τα 4πειράματα του CERN (ΑΤLAS, CMS, ALICE, LHCb), μάθαμε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων βρίσκεται 100m κάτω από την επιφάνεια της γης και εκτείνεται πέρα από τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας και ότι στο εσωτερικό του δύο δέσμες υποατομικών σωματιδίων (αδρόνια) – είτε πρωτόνια είτε ιόντα μολύβδου – ταξιδεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός και συγκρούονται, αναπαράγοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σύμπαν αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη. Τα αποτελέσματα από τα πειράματα αυτά, εκτός από τα διάφορα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη, όπως η ανακάλυψη του διαδικτύου, η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια κλπ, ελπίζουμε πως θα μας φέρουν λίγο πιο κοντά στις απαντήσεις μιας σειράς θεμελιωδών, αλλά ακόμα αναπάντητων ερωτημάτων της Φυσικής. 

Και τα ερωτήματα αυτά είναι που κάνουν τη Φυσική τόσο γοητευτική. Θυμίζω μόνο  κάτι από αυτά που μας εντυπωσίασαν το πρωί, ότι η ύλη από την οποία αποτελείται το Σύμπαν φτιάχνεται:
4% από τη γνωστή μας ύλη.
23% είναι το εξωτικό υλικό που είναι γνωστό σαν "ψυχρή σκοτεινή ύλη".
Και το
73% είναι ένα ακόμη πιο εξωτικό υλικό, η "σκοτεινή ενέργεια".

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Στοιχειώδη σωματίδια
Αντιύλη
Σκοτεινή ύλη
Το πείραμα του αιώνα στο CERN

Και ένα παιχνίδι για να βρείτε το μποζόνιο Higgs




1 σχόλιο:

  1. μας έχεις γίνει κακή συνήθεια,γιατί μας κακομαθαίνεις! Κυρία,πάντα δημιουργείς και μας εκπλήσσεις θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή