Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα δέκα επιτεύγματα του 2011 σύμφωνα με το Science


Μια διεθνής κλινική δοκιμή, που έδειξε ότι τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού HIV, ήταν το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα το 2011, σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science.

Τη λίστα με τo επίτευγμα της χρονιάς και τα εννέα «αναπληρωματικά» επιτεύγματα συντάσσει κάθε χρόνο ο κυριότερος επιστημονικός φορέας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει και το Science.

Η έρευνα για το AIDS, που άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν φορέας του ιού HIV και ο άλλος όχι, έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ιικά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine τον περασμένο Αύγουστο, χαρακτηρίστηκε ορόσημο προόδου στην 30χρονη μάχη κατά της νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και έγινε αιτία θανάτου 1,8 εκατ. ατόμων το 2009.

Τα υπόλοιπα εννέα επιτεύγματα του 2011, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, είναι:

  • Τα κατορθώματα του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους Χαγιαμπούσα, το οποίο ξεπέρασε τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν και κατάφερε, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, να φέρει πίσω στη Γη δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ιτοκάβα. Η σχετική ανάλυση έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο ηλιακός άνεμος αποχρωματίζει τους αστεροειδείς, καθώς επίσης ότι οι πιο κοινοί μετεωρίτες που ανευρίσκονται στον πλανήτη μας (οι χονδρίτες), προέρχονται από τέτοιους μεγαλύτερους αστεροειδείς όπως ο Ιτοκάβα. 
  • Μετά από μελέτες το 2010 που είχαν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσει το 2% έως 6% του DNA τους από τους Νεάντερταλ μετά προφανώς από επιμιξίες, νέες αναλύσεις φέτος έδειξαν ότι η επιμιξία με τους ανθρώπους των σπηλαίων ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ προέκυψαν νέα στοιχεία στη Ν.Αφρική ότι ο ικανός στην κατασκευή εργαλείων Αυστραλόπιθηκος sediba είναι ο άμεσος πρόγονός μας. 

  • Ιάπωνες ερευνητές απεικόνισαν για πρώτη φορά τη δομή του «Φωτοσυστήματος 2», μιας φωτοσυνθετικής πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν τα φυτά για να διασπάσουν το νερό σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να διευκολύνει την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. 

  • Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, εντόπισαν δύο «παρθένα» νέφη υδρογόνου, τα οποία φαίνεται να έχουν την ίδια αρχική χημική σύνθεση με αυτήν που εκτιμάται ότι υπήρχε κατά τα πρώτα χρόνια μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας. Μια άλλη ομάδα ανακάλυψε ένα άστρο χωρίς σχεδόν καθόλου μέταλλα, όπως ήσαν τα πρώτα άστρα στο σύμπαν, πράγμα που δείχνει ότι πιθανότατα, παρά την βίαιη φύση του σύμπαντος, διατηρούνται στο «βαθύ» διάστημα αρχέγονες «νησίδες» που έχουν διατηρήσει την πρωτογενή σύστασή τους. 

  • Οι επιστήμονες έριξαν νέο φως στις ευμεγέθεις μικροβιακές κοινότητες που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και συμβιώνουν μαζί μας (το λεγόμενο «μικροβίωμα»). Η έρευνα, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια «δική του» κυρίαρχη κατηγορία βακτηρίων στο έντερό του, από τα οποία άλλα προτιμούν το κρέας και τις πρωτεΐνες και άλλα είναι φυτοφάγα. 

  • Η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία σημείωσε σημαντική πρόοδο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι μειώνει στο μισό περίπου τον κίνδυνο μόλυνσης. 

  • Πολλές ήσαν το 2011 οι ανακαλύψεις νέων παράξενων εξωπλανητών, κυρίως χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Ξεχώρισαν μία ομάδα έξι μεγάλων πλανητών σε τροχιά γύρω από το άστρο Κepler 11, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, καθώς επίσης ο εντοπισμός δέκα «ορφανών» πλανητών που δεν φαίνεται να περιφέρονται γύρω από κανένα «μητρικό» άστρο, ενός πλανήτη που έχει δύο ήλιους και ενός άλλου που περιφέρεται με αντίστροφη φορά από τη φορά του άστρου του. 

  • Η ανακάλυψη από χημικούς νέων συνθετικών πορωδών ορυκτών, των ζεολίθων, οι οποίοι μπορούν να έχουν σωρεία πρακτικών εφαρμογών, όπως νέου τύπου απορρυπαντικά για τα πλυντήρια και νέες διαδικασίες καθαρισμού στη βιομηχανία (πετρελαίου, αερίου κ.ά.).Οι νέοι ζεόλιθοι είναι φθηνότεροι, πιο λεπτοί και πιο κατάλληλοι για την επεξεργασία και κάθαρση μεγάλων οργανικών μορίων. 

  • Στον τομέα της βιολογίας, ξεχώρισε η ανακάλυψη ότι η απομάκρυνση των παλαιών κυττάρων (που έχουν πάψει πια να διαιρούνται) μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης. Τα σχετικά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι ο «καθαρισμός» του οργανισμού από τα γερασμένα κύτταρα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση καταρράκτη ή μυϊκής αδυναμίας. Η διάρκεια ζωής των πειραματόζωων δεν επιμηκύνθηκε, αλλά η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε.
  •  
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ
  http://www.sciencemag.org/site/special/btoy2011/

Merry Christmas

May you have a wonderful Christmas time and let 2012 make all your wishes come true!

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μπορεί να υπάρξει ζωή μέσα σε μαύρες τρύπες;

Ενδεχομένως δυνατή η επιβίωση μέσα σε μαύρες τρύπες
 
Η ανθρωπότητα κάποια στιγμή μπορεί να φθάσει στο σημείο να ζει μέσα σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του σύμπαντος, κάτι που ήδη μερικοί εξελιγμένοι πολιτισμοί εξωγήινων ίσως κάνουν, ακόμα και στον δικό μας γαλαξία. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ένας Ρώσος κοσμολόγος, υποστηρίζοντας πως είναι θεωρητικά εφικτό, αν και θα χρειαστεί ασφαλώς πολύς χρόνος για να αποδειχτεί αν κάτι τέτοιο έχει βάση αλήθειας.

Ο Βιατσεσλάβ Ντοκουτσάεφ, του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην Μόσχα, ο οποίος δημοσίευσε σχετική μελέτη στο online επιστημονικό περιοδικό arXiv του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», υποστηρίζει ότι, παρόλο που οι μαύρες τρύπες θεωρούνται η πιο καταστροφική δύναμη στο σύμπαν, άρα η ζωή σε αυτές φαντάζει αδιανόητη, τελικά μπορεί να φιλοξενούν συνθήκες κατάλληλες για ζωή στο εσωτερικό τους.
Μάλιστα θεωρεί ότι, αν όντως υπάρχει οργανωμένη ζωή μέσα σε κάποια τεράστια μαύρη τρύπα, θα πρόκειται πλέον για τον πιο εξελιγμένο πολιτισμό του γαλαξία μας. Οι μαύρες τρύπες διαθέτουν τρομακτικές βαρυτικές και ελκτικές δυνάμεις, «ρουφώντας» κάθε τι που βρίσκεται στον περίγυρό τους, ακόμα και το φως. Οτιδήποτε διασχίζει τον λεγόμενο «ορίζοντα γεγονότων» τους, δηλαδή τα όρια της επίδρασής τους, δεν ξαναεμφανίζεται ποτέ πια, καθώς έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.
Όμως, σύμφωνα με τον Ντοκουτσάεφ, μέσα σε μια περιστρεφόμενη μεγάλη μαύρη τρύπα μπορεί να υπάρχουν περιοχές, όπου τα φωτόνια είναι δυνατό να επιβιώσουν σε σταθερές περιοδικές τροχιές. Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε, όπως θεωρεί, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να υπάρχουν στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας σταθερές τροχιές και για πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ολόκληροι πλανήτες.
Τέτοιες περιοχές και τέτοιες τροχιές όμως θα υπήρχαν μόνο αφότου κάποιο αντικείμενο έχει διασχίσει το «κατώφλι» του ορίζοντα γεγονότων (με άλλα λόγια, πρώτα σε ρουφάει η μαύρη τρύπα και μετά μαθαίνεις αν μπορείς να συνεχίσεις να υπάρχεις!). Πέρα από τον εξωτερικό ορίζοντα γεγονότων, υπάρχει και μια άλλη -προς το παρόν μαθηματική, άρα θεωρητική- «επικράτεια», ο εσωτερικός «ορίζοντας Cauchy», όπου ο χρόνος και ο χώρος επιστρέφουν σε σταθερές καταστάσεις και εκεί ακριβώς είναι που, σύμφωνα με τον ρώσο επιστήμονα, μπορεί πιθανώς να υπάρξει ζωή.
Όμως, όπως αναφέρει ο Ντοκουτσάεφ, επειδή σε αυτές τις υποθετικές περιοχές μέσα στην μαύρη τρύπα οποιαδήποτε μορφή ζωής θα υφίσταται τρομερές φυσικές δυνάμεις, θα πρέπει να έχει εξελιχτεί πολύ πέρα από τον δικό μας πολιτισμό, για να καταφέρνει να επιβιώνει σε τέτοιες συνθήκες. Εννοείται ότι ένας τέτοιος εξωγήινος πολιτισμός θα είναι πλήρως αόρατος για οποιονδήποτε άλλον στο σύμπαν.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Oι εικόνες μιας συγκλονιστικής χρονιάς


Το 2011 ήταν μια χρονιά γεμάτη ειδήσεις και πολύ δυνατές εικόνες. Δείτε τον κατάλογο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters με τις 100 καλύτερες (...) φωτογραφίες της χρονιάς. Από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, στην Αραβική Άνοιξη και από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το 2011 ήταν μια χρονιά πλούσια σε γεγονότα και εντυπωσιακές εικόνες.


100 φωτογραφίες  της χρονιάς που τελειώνει.
Μιας χρονιάς καθοριστικής, δύσκολής, μεταβατικής...
Με τις χαρές και τις αναπόφευκτες λύπες της, τις νίκες και της ήττες της.


http://blogs.reuters.com/fullfocus/2011/11/21/best-photos-of-the-year-2011/#a=1

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

To παιχνίδι του LHC

Μάθετε τις βασικές αρχές λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων LHC του CERN, μέσα από ένα παιχνίδι!

http://microcosm.web.cern.ch/microcosm/LHCGame/LHCGame.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ 2011 Μουσουλμάνων

Στο παρακάτω link θα βρείτε τις περσινές βάσεις των σχολών για τους μουσουλμάνους.

http://www.slideshare.net/sfoti/vaseis-eisagwghspanelladikesexetaseismousoulmanoi90klimaka

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Aυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας"

Επίσκεψη στην έκθεση του CERN στην Αλεξανδρούπολη

Τι είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC);
Τι συνθήκες επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που σήμερα πιστεύουμε ότι δημιούργησε το Σύμπαν;
Τι πειράματα γίνονται στο CERN και τι απαντήσεις περιμένουμε να δώσουν;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην έκθεση του CERN στην Αλεξανδρούπολη.

Συζητήσαμε για τα 4πειράματα του CERN (ΑΤLAS, CMS, ALICE, LHCb), μάθαμε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων βρίσκεται 100m κάτω από την επιφάνεια της γης και εκτείνεται πέρα από τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας και ότι στο εσωτερικό του δύο δέσμες υποατομικών σωματιδίων (αδρόνια) – είτε πρωτόνια είτε ιόντα μολύβδου – ταξιδεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός και συγκρούονται, αναπαράγοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σύμπαν αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη. Τα αποτελέσματα από τα πειράματα αυτά, εκτός από τα διάφορα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη, όπως η ανακάλυψη του διαδικτύου, η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια κλπ, ελπίζουμε πως θα μας φέρουν λίγο πιο κοντά στις απαντήσεις μιας σειράς θεμελιωδών, αλλά ακόμα αναπάντητων ερωτημάτων της Φυσικής. 

Και τα ερωτήματα αυτά είναι που κάνουν τη Φυσική τόσο γοητευτική. Θυμίζω μόνο  κάτι από αυτά που μας εντυπωσίασαν το πρωί, ότι η ύλη από την οποία αποτελείται το Σύμπαν φτιάχνεται:
4% από τη γνωστή μας ύλη.
23% είναι το εξωτικό υλικό που είναι γνωστό σαν "ψυχρή σκοτεινή ύλη".
Και το
73% είναι ένα ακόμη πιο εξωτικό υλικό, η "σκοτεινή ενέργεια".

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Στοιχειώδη σωματίδια
Αντιύλη
Σκοτεινή ύλη
Το πείραμα του αιώνα στο CERN

Και ένα παιχνίδι για να βρείτε το μποζόνιο Higgs




Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

H ελληνική σελίδα για το CERN

Επισκεφτείτε την ελληνική σελίδα για το CERN για πληροφορίες σχετικά με τον επιταχυντή και τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να είμαστε προετοιμασμένοι για τη μεθαυριανή επίσκεψη!

http://cern.gr/

Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ 2011

Επειδή αρκετοί από εσάς αρχίσατε να ρωτάτε, εδώ θα βρείτε τις βάσεις του 2011 για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Τα υπόλοιπα, τα συζητάμε στο σχολείο!

Βάσεις ΑΕΙ 2011
 http://www.slideshare.net/sfoti/2011-10577800

Βάσεις ΤΕΙ 2011
http://www.slideshare.net/sfoti/2011-10577811

Υ.Γ. Πατώντας download, μπορείτε να τις κατεβάσετε και να τις αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.


07-Σύνθεση ταλαντώσεων

http://www.slideshare.net/sfoti/07-10577710

Ερωτηματολόγιο με θέμα "Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία"


Στο παρακάτω link θα βρείτε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία.
Επειδή αφορά αρκετούς από εσάς, συμπληρώστε το (ανώνυμα) και θα συζητήσουμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που κάνουμε με τη Β'Λυκείου φέτος!
Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα!
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHNzX2c3Tm5YRGMyXzBXaW9lWFJrVlE6MQ 


Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Υπουργείο Παιδείας: Το Νέο Λύκειο, τα μαθήματα ανά τάξη και η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο

Ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το Νέο Λύκειο και για τα μαθήματα της φετινής Α' Λυκείου για τις επόμενες χρονιές.

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=27853

Human Planet

Aξίζει να το δείτε...

http://www.youtube.com/watch_popup?v=2HiUMlOz4UQ&vq=large

Τρία νέα στοιχεία προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα!

 
Λονδίνο
Τρία νέα ονόματα θα πρέπει να γνωρίζουν από εδώ και πέρα οι μαθητές όταν θα κληθούν να μάθουν τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων. Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) κατέληξε στα ονόματα που θα λάβουν τρία χημικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν εργαστηριακά πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν μέχρι σήμερα με τον ατομικό αριθμό τους. Κοπερνίκιο, ρεντγκένιο και νταρμστάντιο είναι τα τρία νέα στοιχεία.

Υπέρβαρα και ασταθή

Τα τρία νέα στοιχεία με ατομικούς αριθμούς 110, 111 και 112 έχουν πλέον την δική τους θέση, σύμβολο και όνομα στον περιοδικό πίνακα. Το νταρμστάντιο (Ds) είναι ένα συνθετικό χημικό στοιχείο στον περιοδικό πίνακα με ατομικό αριθμό 110 και ατομικό βάρος 281 g/mol.

Δημιουργήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών στην πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Το νταρμστάντιο δεν υπάρχει καθόλου στο περιβάλλον και η σύντομη ζωή του δε διαρκεί περισσότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αφού τα άτομα του στοιχείου διασπώνται αμέσως με εκπομπή ακτινοβολίας άλφα. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, αν απομονωθεί, θα είναι στερεό με μεταλλική λάμψη ίσως γκρίζα ή ασημένια.

Το ρεντγκένιο (Rg) έχει ατομικό αριθμό 111. Είναι συνθετικό στοιχείο και το πιο σταθερό ισότοπό του έχει διάρκεια ημιζωής 3,6 δευτερόλεπτα. Ημιζωή ονομάζεται η περίοδος της αντίδρασης της μισής ποσότητας των ενεργών αντιδρώντων, όπου η αντίδραση μπορεί να είναι χημική ή πυρηνική. Το όνομα του στοιχείου τιμά τον γερμανό φυσικό Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, «πατέρα» των ακτίνων Χ.

Το τρίτο στοιχείο ονομάστηκε κοπερνίκιο (Cp) προς τιμήν του μεγάλου αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου. Διαθέτει 112 πρωτόνια στον πυρήνα του και είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά στοιχεία, πολύ βαρύτερο από τον μόλυβδο ή το ουράνιο. Είναι εξαιρετικά ασταθές και δεν μπορεί να υπάρξει στη φύση για περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Βήμα Science

06-Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις

http://www.slideshare.net/sfoti/06-10459307

05-Φθίνουσες ταλαντώσεις

http://www.slideshare.net/sfoti/05-10459284

03-Κρούσεις

http://www.slideshare.net/sfoti/03-10459261

04-Ηλεκτρικές ταλαντώσεις

http://www.slideshare.net/sfoti/04-10458909

02γ-Απλή Αρμονική Ταλάντωση - Ενεργειακή προσέγγιση

http://www.slideshare.net/sfoti/02-10458791

02β-Απλή Αρμονική Ταλάντωση - Δυναμική προσέγγιση

http://www.slideshare.net/sfoti/02-10458769

02α-Απλή Αρμονική Ταλάντωση - Κινηματική προσέγγιση

http://www.slideshare.net/sfoti/02-10458659